Groothuis Woningbouw legt basis voor toekomstige groei

Groothuis woningbouw

Verdubbelen met dezelfde backoffice bezetting
 
Gerenommeerd bouwbedrijf Groothuis Woningbouw heeft Microsoft Dynamics AX met de brancheoplossing van Pulse gekozen ter ondersteuning van haar groeiplannen. Om deze beoogde groei en de operationele kosten te verlagen, ging Groothuis op zoek naar een geïntegreerde en flexibele oplossing ter vervanging van het huidige systeem. De mix van disciplines bij Groothuis vormde de uitdaging. Het intensieve selectietraject leidde tot de keuze voor Pulse. “Pulse maakte iedere keer de verwachtingen waar”, aldus Loek Wessels, Manager Finance & Control van Groothuis.

 

Groothuis Woningbouw is een bouwbedrijf gespecialiseerd in het ontwikkelen, produceren en bouwen van woningen. Momenteel werken er 250 mensen, maar Groothuis heeft een groeiambitie. Om dat te realiseren was het voor Groothuis noodzakelijk om haar bedrijfsprocessen te integreren en daardoor beter te beheersen.
 
Meerdere oorzaken
Een combinatie van de veranderende markt en een verouderde, gefragmenteerde automatisering bracht Groothuis er toe om het bestaande IT-landschap te vervangen door een geïntegreerde totaaloplossing. “Binnen Groothuis stonden afdelingen op een eiland als het gaat om de automatisering. Door de crisis binnen de bouw zagen we dat de markt veranderde en de noodzaak groeide om processen te integreren.” De veranderende marktomstandigheden vereiste ook een andere manier van plannen. Wessels: “Binnen ons unieke bouwconcept is planning essentieel. Het bouwproces en ons logistieke concept zijn zo strak, dat we in tien dagen de woningen glas en waterdicht hebben en binnen drie maanden de woningen opleveren.” Ook de buitenwacht, bijvoorbeeld particulieren en business partners, had invloed op de behoefte van Groothuis aan een geïntegreerde ERP-oplossing. “We moeten veel sneller kunnen reageren op klantvragen en klantgerichter werken, want we zagen door de crisis de concurrentie toenemen. Klanten verwachten sneller de offerte. Daarnaast ontbrak het ons, door de versnipperde automatisering, aan goede stuurinformatie.”
 
Met de keuze voor Microsoft Dynamics AX wil Groothuis dan ook haar klanttevredenheid verhogen. Wessels: “Door de integratie van bedrijfsprocessen zijn we uiteindelijk in staat om onze service en daarmee de klantverwachting te verbeteren.”
 
Welke actie heeft Groothuis ondernomen?
Binnen het unieke concept combineert Groothuis verschillende disciplines onder een dak. Productontwikkeling, productie in de eigen timmerfabriek en de uitvoering van bouwprojecten. Dit maakte het selectietraject niet bepaald makkelijker. Wessels hierover: “We hebben het selectietraject niet traditioneel met een RFI aangepakt, maar met een business case. Het beste middel om de kennis en kunde bij potentiële leveranciers te onderzoeken. Alleen al na het lezen van de business case trokken drie van de zes benaderde partijen zich terug. Men kon onze behoeften niet afdekken binnen één totaaloplossing.”
 
Voordat de business case beschikbaar werd gesteld aan de geselecteerde partijen, werden de interne processen beschreven en werd de markt verkend. Wessels: “Tijdens de marktverkenning zijn we bewust niet op zoek gegaan naar alleen bouw gerelateerde software. Bij ons staan projecten namelijk centraal en het was dus veel belangrijker voor ons een oplossing te zoeken die ook project gestuurde productieprocessen ondersteunt. Wij produceren en bereiden namelijk alles voor in de eigen fabriek voordat we de woningen in tien dagen gaan bouwen.”
 
Wat was belangrijk in de uiteindelijke keuze?
“We zijn niet over een nacht ijs gegaan. Uiteraard is de functionele fit cruciaal in de keuze geweest. De keuze voor Pulse heeft echter ook een zachte kant. Deze is dan ook gebaseerd op de aanwezige kennis en kunde bij de mensen van Pulse, het getoonde inlevingsvermogen, de culturele klik en de juiste interactie in het voortraject”, aldus Wessels.
 
Met een keuze voor Microsoft kiest Groothuis ook meteen voor continuïteit. De gekozen oplossing bestaat uit Microsoft Dynamics AX, Microsoft Dynamics CRM en Microsoft SharePoint. Wessels beaamt dit: “De filosofie van het Microsoft-platform biedt Groothuis de zekerheid om voor een lange periode stabiel te blijven werken. Microsoft Dynamics AX is een gebruiksvriendelijke oplossing die snel door gebruikers wordt geaccepteerd. Daarnaast is de oplossing, net als Groothuis, flexibel.”
 
Hoe ziet het uiteindelijke resultaat of doel eruit?
“Zoals gezegd, hanteert Groothuis een ambitieuze groeistrategie door nu in heel Nederland woningen te gaan bouwen en dat met dezelfde bezetting van de backoffice. Ook worden we in staat gesteld faalkosten terug te dringen en de operationele kosten sterk te reduceren. En, voor mij belangrijk, alle informatie komt uit één bron waardoor onze management informatie significant verbeterd. Een zeer goede basis voor toekomstige groei!”, besluit Wessels.
 
Marc van Hout, specialist bouw en bouwtoelevering bij Pulse over de keuze van Groothuis: “Wij zijn trots dat Groothuis klant geworden is van Pulse. Het bevestigt onze ambitie om oplossingen te leveren voor de gehele bouwketen, inclusief de uitvoerende bouw. Het is goed om te ervaren dat zo’n innovatief bedrijf als Groothuis in zo’n competitieve markt juist voor onze oplossing kiest.”
 
Over Groothuis Woningbouw
Groothuis Woningbouw uit Harbrinkhoek, dat vlakbij Almelo is gelegen, is een sterk familiebedrijf dat is uitgegroeid tot een professionele bouwonderneming, die alle onderdelen van het bouwproces in eigen huis heeft. Groothuis is actief in een groot deel van Nederland en bouwt voor particuliere opdrachtgevers, corporaties, gemeenten en projectontwikkelaars. De bouwmethode die zij hanteert is uniek in Nederland en kenmerkt zich door flexibiliteit, snelheid, een scherpe prijs-kwaliteitverhouding en haar duurzame karakter. De 250 medewerkers vormen een belangrijke sleutel voor het succes en samen combineren zij de kennis en ervaring van ruim zestig jaar met de kwaliteitseisen van deze tijd.
 
Groothuis heeft twee pijlers: Groothuis Woningbouw en Groothuis Projecten. De afdeling Projecten is verantwoordelijk voor verwerving van locaties, woning- en planontwikkeling.