Nadelen van een ERP systeem

Er zijn vele soorten en maten ERP systemen op de markt. Zo zijn er ERP systemen speciaal voor het MKB maar ook ERP systemen die juist geschikt zijn voor grote internationale bedrijven. Het ene ERP systeem is vooral geschikt voor groothandels en een ander ERP systeem is weer beter in het ondersteunen van productie processen. En al deze ERP systemen verschillen dan ook nog eens een keer in kwaliteit.

  • ERP systemen zijn er in vele soorten en maten
  • Kwaliteit ERP systemen verschilt per ERP systeem

Het is zeer belangrijk voor een bedrijf om de juiste ERP systeem aan te schaffen die past bij de bedrijfsprocessen van de onderneming. Immers het is de bedoeling dat het ERP systeem ondersteuning biedt aan zoveel mogelijk bedrijfsprocessen in de organisatie. Indien het ERP systeem of de inrichting niet goed pas bij de organisatie dan zal de organisatie al snel de nadelen van ERP systemen ondervinden. Het ERP selectie proces dient dan ook zorgvuldig en weloverwogen plaats te vinden.

  • Selectie juiste ERP systeem is een complex proces

Het meeste gehoorde nadeel van ERP systemen zijn dan ook de bijbehorende kosten. ERP systemen zijn vaak dan ook zeer omvangrijke software programma’s die niet goedkoop in aanschaf zijn.  Hierdoor wordt ook het aanschaffen en inrichten van een ERP systeem vaak als een zeer complex, tijdrovend en stressvol gebeuren gezien.

  • ERP systemen zijn vaak duur in aanschaf en onderhoud
  • Kosten implementeren ERP systemen lopen vaak buiten budget
  • ERP implementatie traject is complex en vraagt veel van een organisatie

Zodra een ERP systeem succesvol is geïmplementeerd kan er nog altijd veel weerstand ontstaan bij de gebruikers op de werkvloer. Het nieuwe ERP systeem zal in sommige situaties misschien omslachtiger werken dan voorheen de gewoonte was. Veel gehoorde klachten zijn dan ook dat ERP systemen onvoldoende flexibel zijn. Of dit altijd terecht is, is nog maar de vraag aangezien de gebruikers niet altijd de voordelen en nadelen van het ERP systeem in het groter geheel kunnen overzien.

  • Flexibiliteit van ERP systemen niet altijd voldoende

Als naar verloop van tijd de organisatie groei of andere veranderingen ondergaat moet het ERP systeem mee veranderen met de organisatie. Gezien de complexiteit en samenhang van alle processen moet dit vaak gebeuren met een professionele consultant die alle bedrijfsprocessen en de mogelijkheden van het ERP systeem kent. Een organisatie wordt daarmee afhankelijk van de kennis en kunde van de consultant. Tevens kunnen de kosten van de consultant hierdoor erg oplopen.

  • Hoge consultancy kosten bij aanpassingen ERP systeem
  • Afhankelijk van kennis en kunde consultant en ERP leverancier

Beperking van de vrijheid door standaardisering bedrijfsprocessen
De processen in een ERP systeem zijn vaak op basis van “best practice” bedacht en ontworpen. Dit houdt in dat de bedrijfsprocessen op basis van jarenlange onderzoek zijn bedacht en op die manier in de praktijk ook door vele bedrijven wordt uitgevoerd. Door de bedrijfsprocessen met behulp van ERP uit te voeren wordt een bedrijf dus min of meer verplicht de bedrijfsprocessen op deze eenduidige manier uit te voeren zoals is bedacht in het ERP systeem. Dit kan als voordeel maar ook als groot nadeel van ERP systemen gezien worden. Het bedrijf moet zich dan namelijk aanpassen aan de mogelijkheden van het ERP systeem.