Wat is een ERP systeem

Er is veel geschreven over ERP systemen, maar wat is een ERP systeem nu eigenlijk? Op deze pagina vindt u een uitgebreide uitleg over wat een ERP systeem nu eigenlijk is en inhoudt. Daarnaast vindt u antwoord op de vragen; Voor wie zijn ERP systemen geschikt? Hoe flexibel zijn ERP systemen? En hoe zijn ERP systemen ontstaan.

Definitie van ERP
ERP staat voor Enterprice Resource Planning. Een ERP systeem is een software programma dat als doel heeft zoveel mogelijk bedrijfsprocessen te ondersteunen. Waar voorheen veel bedrijven voor ieder bedrijfsproces (logistiek, financieel, productie, inkoop, verkoop) een apart software systeem nodig hadden is dat met de komst van ERP systemen zoveel mogelijk geïntegreerd in een systeem.

Een ERP systeem is zo gemaakt dat data zo min mogelijk hoeft worden opgeslagen. Waar voorheen bedrijven vaak verschillende systemen gebruikte en bijvoorbeeld klantendata zowel in een CRM systeem als in een Financieel systeem moest opslaan is dat met de komst van ERP systemen zoveel mogelijk beperkt tot slechts één data invoer en opslag.

Voor welke bedrijven zijn ERP systemen geschikt?
In vele soorten bedrijven en verschillende bedrijfstakken worden ERP systemen gebruikt. ERP systemen bestaan al meer dan 30 jaar en reeds tienduizenden bedrijven hebben inmiddels een ERP systeem geïmplementeerd. ERP systemen zijn er zowel voor hele grote bedrijven (multinationals) als voor de kleinere bedrijven in het MKB. Er zijn ERP systemen op de markt die al vanaf 2 gebruikers aan te schaffen zijn. Daarnaast zijn er brache / bedrijfstak specifieke ERP systemen die bijvoorbeeld alleen geschikt zijn voor overheid, onderwijs, gezondheidszorg, productie bedrijven, transportbedrijven, groothandels, retail bedrijven, chemische industrie etc.

Flexibiliteit van ERP systemen
Verschillende bedrijven met ieder hun eigen verschillende bedrijfsprocessen kunnen vaak toch met hetzelfde ERP systeem werken. ERP systemen zijn er namelijk op ingericht dat ze algemene geaccepteerde werkwijzen die bij veel bedrijven is ingevoerd ondersteunen. Daarnaast kunnen ERP systemen veelal aan de hand van parameters op maat worden ingesteld voor specifieke bedrijfsfuncties. De flexibiliteit van ERP systemen groeit nog altijd. Zo zijn er tegenwoordig ERP systemen waarbij het eenvoudig is om extra velden, extra functionaliteiten, controles, alerts en zelfs hele workflows zelf toe te voegen. Met ERP systemen kan je dus gestandaardiseerd werken maar heb je toch de flexibiliteit om zeer bedrijfsspecifieke processen te ondersteunen.

ERP systemen